Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en werd meer dan 2000 jaar geleden al beschreven in de klassieke Chinese literatuur.

Acupunctuur ModelVolgens de Traditonele Chinese Geneeskunde krijgt ieder mens bij zijn geboorte een bepaalde hoeveelheid energie (Qi) mee om te leven en actief te kunnen functioneren. Deze energie stroomt via 14 energiekanalen (meridianen) door het lichaam. Ziektes kunnen ontstaan wanneer deze energiestromen worden verstoord, bijvoorbeeld door invloeden van buitenaf (wind, kou, hitte, vocht, uitdroging), door overbelasting of door heftige emoties (verlies van een dierbare of grote angsten).

Hierdoor kan er een ziekte of lichamelijk ongemak ontstaan op bepaalde plaatsen in het lichaam. Door naalden op de juiste punten te plaatsen, zal het lichaam beter functioneren en wordt het  natuurlijke vermogen van het lichaam om zich te herstellen, gestimuleerd.

Door het uitoefenen van druk, warmte of elektronische stimulering van deze punten kunnen deze effecten nog verder worden versterkt. Andere manieren om de acupunctuurpunten te stimuleren, zijn bijvoorbeeld tuina (= TCG massage), moxa, cupping en guasha.